Invigning av Hällkistans naturreservat i Hällabrottet

Söndagen den 16 juni invigdes Hällkistans naturreservat i Hällabrottet. Solsken mellan hotande mörka moln och några obetydliga droppar föll på oss. Omkring 75 personer deltog i invigningen. Hallsbergskretsen tog del i arrangemanget genom Sture Hermansson som med fjärilshåven i handen lärde ut lite av vad som fladdrade mellan blommorna. Och rik blomning var det. Arne Holmer vandrade runt och berättade tillsammans med Ingalill Teljå om växtligheten.  
Några sevärdheter i reservatet: hällkistan,  ängnycklar,  spåtistel,  mindre blåvinge,  blåsippor

 (Klicka för större bilder)

     
Länsstyrelsen var på plats. Daniel och Henrik stod vid  ett informationsbord Vid 13-tiden hade rätt många församlats på ängen nedanför hällkistan. Åke Teljå som organiserat arrangemanget väntade lite så även senkomna fick vara med från början. 
Så äntrade Åke "tribunen", dvs. sittplatsen vid bordet och hälsade oss alla välkomna.  Åke berättade om platsen och namnet på reservatet ...... ... och lite om abetet bakom reservatsbildningen.
Åke  presenterade de som under dagen skulle hjäpa till på olika sätt, bl.a. Lars-Åke Dahlkvist här sittande t.v. Han berättade lite senare om landskapets berggrund. Kumla kommuns "Starka kvinna"  Katarina Hansson tog på sig högtalaranordningen....... ..och berättade lite om Kumla ur politikernas perspektiv
 
Så var det dags att klippa det blågula bandet mellan träden, och efter att vi alla ett utbringat fyrfaldigt  hurrarop var det nya kommunala reservatet öppnat! Åsa Wistrand representerade Hopajola. Hon berättade vad Hopajola stod för och hur det på olika sätt bidrog till naturvården i länet.  Katarina hade en liten  kupp i bakfickan. -  Hon kallade fram de lite överraskade makarna Åke och Ingalill Teljå.
Och synbarligen till den stora publikens gillande fick makarna ta emot 2013 års miljöpris i Kumla kommun.   Diplom och blommor (färska grönsaker i form av basilika) delades ut till pristagarna. I bakgrunden står t.v. Martin Edlund som senare berättade för intresserade om den gamla hällkistan.

 Tillbaka