Hallsbergs Naturskyddsförening

                                                  Runsalaravinen och Solberga äng den 5 juni       (Några bilder kan förstoras om man klickar på dem)

Karl Gustaf Nilsson guidar oss vid Runsalaravinen. Han visar här upp älggräs, en växt som förr användes på mångahanda sätt, bl.a. som medicinalväxt.

Här är vi nere i botten av Runsalaravinen. Där var det frodigt grönt av olika ormbunkar, bl.a.ståtliga strutbräken.  

Här demonstrerar Karl Gustaf skillnaden mellan olika ormbunkar. Fuktigt, varmt och frodig grönska nere i ravinen. Det gillade tyvärr även myggorna som vi på olika sätt försökte freda oss från. 

I Runsalaravinen råkade vi skrämma ut en rödvingetrast ur en buske. Där låg ett bo med två ägg och tre små nakna nykläckta ungar. Karl Gustaf berättar om Solberga äng och dess skötsel. Ett bekymmer i den vackra ängen var de döda grenarna i de många askträden. De var angripna av den s.k. askskottsjukan, som orsakas av en på senare år invandrad svampsjukdom.. 

Trådveronika 

Vattenklöverns blomställning är vacker och säreget formad, väl värd ett foto.  Karl Gustaf lärde oss att känna igen nordbräken "med största sekundärfliken ungefär av halva primärflikens längd", vilket skiljer den från lundbräken. Han visade också på den lilla vita källarven, som passande nog växte i ett källflöde i sluttningen. Vid Trehörningens masugn såg vi den lilla vackra trådveronikan.

  <<< Till HNF bildsidor

Till Hallsbergs Naturskyddsförening, startsidan