Övre Korpetorp  (Kvarn Korpetorp) 

Övre Korpetorp med Svennevadsån i förgrunden mars 2012 resp. februari 2014.  Numera är Korpetorp en somarbostad, och den stora laugården är sedan länge riven. 
.
Tidigare var Övre Korpetorp under många år en arrendegård under Skyllbergs bruk. Nedan en bild från 1930-talet ur boken "Svenska gods och gårdar"..
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gården arrenderas på slutet av 1800-talet och början av 1900-talet av familjen Lars Johan Olsson och sedan fortsatt inom släkten av familjen Henrik Karlsson. 

 

Den här bilden, liksom den föregående sekelskiftesbilden, har lämnats av Marie Aronsson (Kulltorp 2023). Hon berättar följande om familjen Karlsson: I bakre raden fr.v. står Ulla, Lisa, Britta och Stina. Framtill sitter Birger, mormor Karin och morfar Henrik.- Stina är Maries mor. - Föräldrarna som nämns i föregåene bild är hennes momors far och mor. 

 Syskonen från Övre Korpetorp med respektive i början av 1900-talet

.

Bildens ägare är Eva Marcusson (dotter till Ulla på bilden).  Hon berättar: "Så här tror jag att det är. Från vänster moster Lisa på häst, morfar Henrik står bredvid, moster Britta på nästa häst, bredvid står en för mig okänd kvinna, min mamma Ulla står bredvid mormor Karin som står framför hästen som  morbror Birger sitter på. Längst till höger står bredvid fölungen en för mig okänd kvinna". - En yngre syster, Stina, är inte med, kanske ännu inte född (12/12 1934)

.

Övre Korpetorp fotograferades 1908 av Sam Lindskog. Det var med anledning av Ivan EG  Svenssons 50-årsdag. Han ägde många gårdar och torp under Skyllbergs bruk bl.a. Skogaholm och bilderna av dem blev en födelsedagsgåva i form av ett stort fotoalbum. Här nedan är några bilder från den tiden.

Övre Korpetorp 1908.    (Bilden är i efterhand färglagd)
...

Övre Korpetorp, även kallat Kvarn Korpetorp i svartvitt så som bilden togs av Sam Lindskog. Vid den tiden var det en vid damm alldeles ovanför bron. Eftersom bilden är från 1908 är det förmodligen familjen Olsson som står vid strandkanten, far Lars Johan och mor Ida Sofia med barn. 
.

Ekonomibyggnader vid Övre Korpetorp 1908. Man har föst fram sina nio kor och kvigor, ställt en plog vid ladugårdsväggen och ett par oxar bredvid den. Två av barnen hjälper till med att hålla hästen inför fotograferingen. Förmodar att arrendatorn Lar Johan Olsson står där bakom oxarna.
.

En bild nedanför dåvarande dammen vid Övre Korpetorp 1908. Barnen är modiga (kanske olydiga?) och har klättrat upp på träräcket. 
   Till förstasidan           Tillbaka till Svennevads omgivningar >>>