Nya Guinea  - Hos danifolket i Baliemdalen, sid 1

                                    Dani sidan 2 >>
   Nya Guinea ligger från Sverige räknat nästan på andra sidan jordklotet, nordost om Australien, alldeles under ekvatorn. Här finns några av jordens allra sista rester av helt orörd regnskog och där inne lever fortfarande människostammar utan kontakt med den moderna civilisationen, - stenåldersfolk. Under några veckor hade vi förmånen att få leva tillsammans med två av dessa folk. Först en vecka hos danifolket uppe i bergen och sedan med korowaierna, trädhusfolket, inne i regnskogen.  
1. på karten visar ungefär Baliemdalen, där danifolket lever.

2. på kartan visar korowaiernas område

 

Från provinshuvudstaden Jayapura nere på nordkusten flög vi in över bergen och ned i en undangömd dalgång, Baliemdalen. Den upptäcktes så sent som för 65 år sedan, av en slump av en amerikansk stridspilot under 2:a Världskriget. Samtidigt upptäcktes då ett helt folk som levde där i byar, helt okända för omvärlden, 10 000-tals människor. Svenske upptäcktsresanden Sten Bergman var en av de första som tog sig hit. Fortfarande är här helt väglöst och flyg över berg och regnskog är enda möjligheten att komma dit. Nya Guinea är jordens näst största ö efter Grönland. Östra delen är ett självständigt land med namnet Papua Nya Guinea. Västra delen av ön, som vi besökte, är en provins i det jättelika öriket Indonesien. Provinsen kallades tidigare Irian Jaya, numera Papua.

Vår hydda under veckan  hos danifolket i Baliemdalen.  Den höga tröskeln hindrade byns små grisar att komma in och störa nattsömnen.

 
Till startsidan       Till Bildgalleriet                                                                                                                                                                             Danifolket  sidan 2 >>>