Safari i Östafrika  1 

 

 

 
"Serengeti får inte dö", skrev Bernard Grzimek 1959.  Det har den inte gjort heller. Genom en beundransvärt räddningsinsats flög han och hans son Michael över denna otroligt viltrika del av Afrika, i ett litet enkelt flygplan, och kartlade djurens årliga vandringar och lyckades få myndigheterna att avsätta området till en fristad för djuren.- Serengeti Nationalpark skapades. Det räddningsarbetet utfördes med livet som insats. Den unge 25-årige Michael dödskraschade med spaningsplanet. Hans far begravde honom högt uppe på Ngorongorokraterns rand med milsvid utsikt över den storslagna vildmark för vilken han offrade sitt liv.                                    Jag såg deras film om arbetet för att rädda den här djurvärlden och fylldes av längtan att själv få se allt det de lyckats skydda för framtiden.                                                               

Ingenstans i världen kan man se så stora mängder av stora djur som på savannerna i Kenya och Tanzania. 100 000-tals gnuer, zebror och antiloper vandrar ständig sökande efter färsk grönska. Grönska som följer på de de periodiska regnen.

Zebror på språng över vägen. De har förkörsrätt. Turistbilen fick vänta några minuter medan zebror i flock efter flock strömmade förbi.  

Thomsongasell             /förstora/ Liten kudu, ung bock          /förstora/

 Till startsidan        Galleriet        Resor                                                                                                                                                                               Safari i Östafrika sid. 2  >>>