Egypten,  Kairo  (1)  

 
          Norra Egypten                                                                                                                                                                              

   Egypten är som en stor oas i ett ökenlandskap. Floden Nilen ger det livgivande vattnet. Så har det varit i årtusenden. Egypten är ett land med högkultur redan för 5000 år sedan. Nilens årliga översvämningar var förutsättningen. Här finns mångtusenåriga pyramider byggda med en nästan obegriplig precision och teknik, här finns mumier av människor och heliga djur i underjordiska gravkamrar. Hieroglyfer berättar om faraoner som i prakt och härlighet styrde landet långt före vår tidräknings början. Det är nu ett land med snabbt växande folkmängd, med brusande till synes kaotiska miljonstäder, ett land i utveckling som kämpar mot fattigdom, sjukdomar och undernäring. Egypten är rikt på kulturella skatter. UNESCO har förklarat många av dem vara ovärderliga världsarv. Detta lockar miljoner turister, viktigt för landets ekonomi. - Man lär inte känna ett land och dess folk under ett par turistveckor. Jag vill dock med några bilder dela med mig av de intryck jag fick under vistelsen i detta muslimska arabland.  

             Södra Egypten 

Man vaknade ibland på nätterna och hörde böneutroparens mjuka, vemodiga ljud från högtalarna ute i staden. Det var ingen obehaglig upplevelse. Det hörde till den nya miljön, - den mörka varma natten. Man somnade om. Egypten är ett land med muslimer och moskéer. På bilden ser vi den stora Alabastermoskén i Kairo. 

Vi gjorde ett besök i Alabastermoskén. Naturligtvis måste vi ta av skorna vid entrén, och damerna måste förstås se till att vara "anständigt" klädda. Skolklasser gjorde också "studiebesök", bl.a. de här två färggranna flickorna som kom hand i hand på gatan. 

Kairo är en stad med kaotisk trafik. Jag skulle inte vilja köra bil där. Det har gjorts försök med trafikljus i gatukorsningarna. Vår guide berättade att folk ändå körde som de ville och trafikkaoset blev bara värre. Trafiksignalerna togs bort och trafiken började åter fungera skapligt. Jag vet inte hur det har blivit i fortsättningen.  Blandat med bilar kan man få se små åsnor komma dragande på kärror lastade med grönsaker till marknaden.. "Dromedaransikte"

En kamel (dromedar) på kamelmarknaden i Kairo.

Kamelmarknaden i Kairo. Beduiner i långa fotsida klädnader, ofta vita, ibland blå, köpslog om kamelerna. Kamelerna som egentligen var s.k.dromedarer (med endast en puckel) stod med ena foten uppbunden för att inte rymma.

Till startsidan        Galleriet        Resor                                                                                             Egyptensidor:     1                 5      6        8      9     Nästa  Egyptensida >>>