Kina 2009   -  Peking

Kina imponerar på många sätt på en förstagångsbesökare. Det kanske starkaste och mest bestående intrycket för mig var den enorma folkmängden och den sjudande aktiviteten. Landet har en mycket lång och intressant historia. Dess gamla kultur är på många sätt främmande för oss västerlänningar. Under två snabbt försvinnande veckor försökte vi bekanta oss med detta gamla kulturland, som nu snabbt utvecklas till en ekonomisk supermakt.                                 Klicka på bilderna så blir de större!

Det är ofta grå smog över Beijing. Vi hade tur med flera dagar då solen trängde igenom töcknet. Stora kraftledningar drar fram genom bostadskvarteren av skyskrapor. Trafik i flera våningar. Man undrar hur det blir när folket börjar få råd med en familjebil.

Vi såg jättelika bostadskvarter med 15-25 våningar höga hus, mil efter mil vid vägarna ut från storstäderna. Landets inre är glest befolkade ödemarker, öknar och berg. De snart 1400 miljonerna kineser trängs allt mer i storstäderna ute vid kusten. Där finns arbete och inkomster. Där hoppas de på en ljusare framtid. 

En kvällsbild från Beijing

 

Ett besök på den Kinesiska muren är ett måste för en turist i Kina. Den kan ses några mil norr om nuvarande huvudstaden Beijing. Muren slingrar sig som en jätteorm uppför och nedför och runt om bergen från väster mot öster, mer än 800 mil. Det stora arbetet startades av den förste kejsaren av hela Kina, Qin Shi Huangdi, på 200-talet f. Kr. 

Det är höst, 9 oktober. Landskapet börjar få höstfärger. Muren slingrar sig fram över bergen. Med jämna mellanrum har man placerat vakttorn.
Muren har av UNESCO förklarats som ett världsarv. Det är ett av världens mest besökta turistmål. Muren förbättrades mycket under Mingdynastin, 1300-1400-talen. Det var ett försök att utestänga de vilda folken i norr. Naturligtvis misslyckades detta. Den del av muren som visas för turisterna har restaurerats på senare år. 

Till startsidan        Galleriet        Resor                                                                                                             Kinasidor:                              Nästa Kinasida >>>