Safari i Tanzania 2013

Sidorna:   1      2      3      4                  9    10     11

Bilderna är i regel klickbara

Högt uppe på Ngorongoros kraterrand med utsikt över ett av jordens sista paradis för vilda djur ligger Michael Grzimek begravd. Han vigde sitt liv åt utforskandet av djurens vandringar över grässlätterna i Serengeti i Östafrika. Michael och hans far ville rädda ett av jordens rikaste områden med stora vilda djur från hotande exploatering. Michael störtade med sitt lilla spaningsflygplan och dog 25 år gammal.   Den mäktiga vulkanen Ngorongoro i norra Tanzania har för länge sedan tystnat. Den har störtat in och bildat en milsvid slätt på bottnen. Inne i denna s.k. kaldera lever tusentals stora vilda djur, - lejon, noshörningar, zebror, elefanter, bufflar och antiloper. Listan kan bli mycket längre. Hit vallfärdar nu turister från världens alla hörn för att få se detta naturens underverk. Ngorongoro har förklarats som ett av mänsklighetens världsarv. - Bortom horisonten, nedanför vulkanen utbreder sig Serengetis milsvida slätter. Nu är de räddade för framtiden. Serengeti är en fredad nationalpark. 

'

'

Michael och hans far Bernhard skrev en bok och gjorde en film om sitt räddningsarbete i Serengeti på 1950-talet. Jag läste boken och såg filmen och uppfylldes av en önskan att få se allt detta.

 367 000 vilda djur utan hem var underrubrik i boken.

  År 1974 var jag äntligen i Serengeti tillsammans med en grupp biologer. Under fem veckor reste  vi runt i Östafrika och besökte även ett tiotal andra nationalparker i Kenya och Tanzania.  

I mars 2013 gjorde jag ett återbesök i dessa trakter tillsammans med min son Anders. Vi ska här visa lite av vad vi upplevde.

'

Äventyret började i staden Arusha 20 mars. Regn, ett brokigt folkliv, kvinnor med bördor på huvudet och livlig kommers med grönsaker och frukt längs de obefintliga trottoarerna.

,

Nyfikna och vetgiriga spanade vi ut över landskapet med kamerorna ständigt beredda När vi kom ut på landsbygden mötte vi Östafrikas så omtalade massajer, klädda i sina traditionella blå och röda dräkter.

Karta över en del av Östafrika. Ekvatorn går strax norr om Nairobi. Afrikas högsta berg Kilimanjaro ligger nästan på gränsen mellan Kenya och Tanzania. Vi landade i Arusha och reste längs den rödmarkerade pricklinjen, först till Lake Manyara, vidare förbi Ngorongoro till Serengeti Nationalpark. Serengeti kan jämföras med Örebro län i storlek. På återvägen ett dygn i Ngorongoro och ett besök i Tarangire nationalpark. 

Till startsidan        Bildgalleriet           ã  Arne Holmer                    Uppdaterat 2013-10-29                                       Sidorna:   1      2      3      4                  9    10     11                   Sidan  2 >>>