En vandring på Afrikas högsta berg, Kilimanjaro  (2)

 
Kilimanjaro är ett ganska lättillgängligt berg. Få om något berg i världen med den höjden kan bestigas så högt utan några speciella hjälpmedel som rep och klätterskor. Den sedan länge slocknade jättevulkanen är fredad som nationalpark och turistinkomsterna börjar bli betydande. Ännu är det ovanför bebyggelsen vid bergets fot en orörd vildmark och uppe på fjällhedarna möter man en mycket annorlunda och fascinerande växtlighet. Ju högre upp desto märkligare blir den.  

Ganska snart blev stigen knappt skönjbar i skogen och bitvis fick vi klättra över multnande stockar. Nedre delen av regnskogen ingår inte i nationalparken, utan här pågår kommersiellt skogsbruk. 
Den växande folkmängden i byarna nere vid bergets fot är ett hot mot skogen och nationalparken. Byarna samlar bränsle och djuren tjuvjagas. Uppe i nationalparken finns dock en viss övervakning. 
Bärarna gick på, synbarligen utan att tröttas, med vi flämtade och pustade i värmen och fuktigheten och den ständiga stigningen mot högre höjder. Ändå bar vi endast kikare och kameror och lite småsaker i en lätt ryggsäck. Bärarna bar allt övrigt. Vi klättrade från 2000 till 3000 under första dagen. 

När vi närmade oss Machame huts, övernattningshyddorna, var vi inne i nationalparken. Ljuset strilade vackert ned genom trädormbunkarnas sirliga bladverk. Det var annars ganska mörkt nere vid marken i skogen.  
Den höga luftfuktigheten gynnar mossor och lavar och andra epifyter, bl.a. orkidéer. Grenar och trädstammar är lurvigt gröna av påväxter och överallt hänger det ned lianer. 

Här fick vi syn på en raritet, en växt alldeles speciell för Kilimanjaros bergsregnskog. Den finns bara här i hela världen och är således en s.k. endem. Dess vetenskapliga namn är Impatiens kilimanjari, och eftersom vi inte hört något svenskt namn kanske den kan döpas till Kilimanjarobalsamin. 
En annan liten fin ört nere i den fuktiga skuggan i bottnen av regnskogen är Impatiens pseudoviola. Om vi ska försöka tolka det vetenskapliga namnet till svenska kanske det kan bli Violliknande balsamin.
Blommornas och bladens form säger oss att det här är en släkting till krukväxter hemma i Sverige, men med mycket oansenligare blommor. Det är en Streptocarpus av något slag, en kornettblomma. 
Till startsidan        Galleriet        Resor     Kilimanjarosidor:          3                  8      Nästa Kilimanjarosida  >>>