RESOR 

Östafrika 1974

Egypten Galapagosöarna Kilimanjaro Nya Guinea  (danifolket) Nya Guinea  (Korowaierna- Trädhusfolket) Island Kina

Lappland 2011,  Pältsan  & Treriksröset

Antarktis  Tanzania 2013 Tyrolen 2022  

                                                    Galapagosöarna  sid 1                                                            Bilderna är i regel klickbara

Ögruppen är ett av mänsklighetens världsarv. Öarna ligger nästan mitt på  ekvatorn, 100 mil utanför Equador i Stilla havet. Hela arkipelagen är en stor fridlyst nationalpark. För den naturintresserade är det ett paradis. Stränga skyddsregler gäller för att bevara detta såväl naturvetenskapligt som kulturhistoriskt så värdefulla område. Antalet besökande turister är begränsat. Djuren är helt orädda och man får kliva över de blåfotade sulorna där de ligger och ruvar sina ägg mitt på stigen. Längs stränderna vilar stora monsterliknande  havsödlor och tusentals sjölejon. 
 När man stiger i land från båten måste man fösa undan dem för att komma upp på stranden. Man måste dock ibland passa sig för  aggressiva hannar som kanske uppfattar besökaren som en konkurrent om honorna. Man  ska inte bli förvånad om det plötsligt sitter en härmtrast och hackar på skorna, eller om en liten sångfågel sätter sig mitt i lunchpaketet. Det var här som Charles Darwin fick grundläggande impulser till sin utvecklingslära under ett besök med forskningsfartyget Beagle i början av 1800-talet.             
 

Vi flög från Equadors huvudstad Quito över Anderna ned mot kuststaden Guayaquil och vidare rakt ut över Stilla havet. Där 100 mil från kontinenten, mitt under ekvatorn, ligger den mycket isolerade gruppen av öar som kallas Galapagosöarna, vilket kan översättas med "Sköldpaddsöarna". Vid inflygningen ser de inte gästvänliga ut.
Första anblicken av landskapet är inte tilltalande, ökenliknande, torrt och hett, rött och svart av aska och stelnad lava från de många vulkanerna. Ett landskap täckt av kaktusar, torra avlövade träd och buskar. På bilden ovan har ett korallrev utanför kusten skavts sönder och det vita fina materialet har förts in mot land och bildat en bländvit badstrand i skarp kontrast mot de stelnade svarta lavaklipporna.  

Den första som överraskade oss med sin oräddhet var en lavamås som satte sig på båten. En av jordens sällsyntaste fåglar. Endem, dvs. den finns endast här på Galapagosöarna. Världspopulationen uppgavs vara ca 400 par. 

Försiktigt smög vi oss allt närmare och närmare med teleobjektivet. Till slut insåg vi att det nästan gick att fotografera den medan den satt på skorna och utan teleobjektivet. 

Vi gick iland på den vita sandstranden. Där kom en liten  olivfärgad sångare hoppande i sanden mellan våra fötter. 

Under tiden på Galapagosöarna bodde vi på Beagle III och förflyttade oss från ö till ö. "Vi bodde kungligt". Vår guide berättade att något år tidigare hade kung Karl XVI Gustav och drottning Silvia besökt öarna och då guidats av Sven Gillsäter. De hade bott  i just den hytten som jag och min kamrat sov i. Snacka om att sova kungligt. -  Beagle hette det segelfartyg som Charles Darwin reste med i dessa trakter på 1830-talet.  

 

Tillbaka  till startsidan         Bildgalleriet           ã  Arne Holmer                    Uppdaterat 2010-12-21             Galapagosöarna:                   7               Galapagosöarna sid.2 >>>

.

.

.

.

.

  

..

...