Kina 2009

Med flyg förflyttade vi oss söderut i landet, till Xian, Guillin, Hangzhou och Shanghai.

Den stora sevärdheten i Xian var naturligtvis Terrakottaarmén. Den av Qin Shi Huangdi på 200-talet F.Kr. nere i marken gömda armén av soldater i bränd lera.

Någon har kallat denna armé för "det mest fantastiska arkeologiska fyndet under hela 1900-talet". 

Ett fyrspann som liksom allt annat var vackert målat från början. -  Inte bara krigare, utan även tjänstemän, ministrar och konkubiner begravdes nere i underjorden samtidig med kejsaren, med uppgiften att vara i hans tjänst i livet efter döden. 

Den gamla huvudstaden Xian växer snabbt som alla andra storstäder. Här ett bostadshus med 32 våningar.

En helt annan miljö, lantligare mer rofylld, mötte oss  i Guillin i södra Kina. Här var närmast subtropiskt varmt med risfält och odlingar av värmekrävande frukter och grönsaker. En stillsam båtfärd nedför floden Li mellan "sockertoppsbergen" blev en oförglömlig upplevelse. 

Hangzhou, en gång landets huvudstad under Song-dynastin på 1100-talet. En grön stad med en sjö och vackra parker. Här fick vi på kvällen uppleva ett märkligt vattenspel ute på sjön. Man vill gärna använda det slitna ordet fantastiskt, när man såg aktörerna dansa omkring på vattenytan.  

En av de omtalade "fiskfångande skarvarna" i Kina Teplantage Blommande tebuske

 Till startsidan        Galleriet        Resor                                                                                                                   Kinasidor:                                               Nästa Kinasida >>>