Vi besöker en massajby ( en manyatta)

Sidorna:   1      2      3      4                  9    10     11

6

De flesta massajer lever fortfarande på urgammalt vis som halvnomader vaktande sina hjordar av sebukor och getter.

Husen är runda hyddor placerade i cirkel innanför en häck av taggiga grenar eller vassa pålar.

,

En ung massaj vaktande en flock kor. Traditionsenligt klädd, stödd på sin massajstav. 

Vi gjorde ett kort besök i en manyatta. Männen uppförde en speciell dans under sång och musik. Kvinnorna stod en bit ifrån och sjöng och tittade på. 

Massajerna är förvånansvärt friska. Ingen övervikt, har god kondition, är rakt inte vegetarianer. Aldrig frukt, bär och gönsaker. Födan består huvudsakligen av kött, mjölk och blod. Seden att dricka mjölk blandad med blod som tappats ur kons halsven är ju något som fascinerat oss västerlänningar.

Enkla skodon. En vanlig fotbeklädnad var sandaler tillskurna av gamla bildäck.  De yngsta barnen, som inte gick i skolan, lekte mellan hyddorna. Vi guidades in i en sådan hydda och en masssaj informerade oss på engelska. Hyddan har en stomme av grenar och är tätad med kodynga som torkat. Ingen skorsten. Röken går ut genom "dörröppningen". 

I den här byn fanns en liten skolbyggnad. Den hade inte tätade väggar. Pojkarna satt till höger, flickorna till vänster.  De sjöng ett par sånger med handklappning för oss under lärarens ledning.    Så fortsatte färden ut över Serengetislätten. Överallt såg vi antiloper, gaseller, giraffer, elefanter, zebror och mycket annat. Ibland kunde en eller flera impalagaseller komma farande över vägen. De kunde ta vägen i ett enda skutt. 

,

Till startsidan         Bildgalleriet           ã  Arne Holmer                    Uppdaterat 2013-10-29                                        Sidorna:   1      2      3      4                  9    10     11                    Sidan 6 >>>