Galapagosöarna     sid. 5

                 Galapagosöarna:                  7    8  

Öarna har både engelska och spanska namn. Några exempel: Santiago=James Island, Espanola=Hood, Santa Fe=Barrington, Rabida=Jervis

Den blåfotade sulan var en trevlig bekantskap. Den blev lite av en favorit.  

De var mycket orädda och ruvade sina ägg på stigen som vi gick på. I kollonin förekom alla stadier i häckningen. Här var äggen lagda och ruvades. På North Seymour.
En del sulor var mitt uppe i parningsspelet och hanarna struttade runt honorna med flaxande vingar och stjärt och näbb i vädret och visade upp sina nästan lysande blå fötter. 

Här har det kläckts en unge. Den har ännu kvar sin vackra vita dundräkt. Ungen tigger mat och har den tur stöter mamma upp något gott ur krävan. På Hood.

I taggiga snår av saltbuskar på North Seymour satt praktfregatter och kråmade sig. Hanarna blåste upp sina stora röda strupsäckar, vände dem mot honorna som seglade i skyn i förhoppning att locka ned någon till sig. 

Det flacka, torra, landskapet på South Plaza, bevuxet med röd Sesuvium och stora opuntiakaktusar 

Fram på dagen samlades turistbåtarna utanför South Plaza. I det här landskapet såg vi våra första landiguaner.

Drushuvudödla, Conolophus subcristatus, (eng.Galapagus land iguana). Det finns inte många kvar i världen och de finns bara här på Galapagosöarna. De hotas starkt av  förvildade kattor, hundar och grisar som äter upp äggen och ungarna. 

Drushuvudödla, Conolophus subcristatus. De föds upp i fångenskap på Charles Darwin Reseache station och planteras ut i naturen på säkra ställen som "rensats" från fiender. WWF stöder projektet. 

Drushuvudödlorna kliver långsamt omkring mellan opuntiakaktusarna och äter av de taggiga "bladen" och frukterna. De måste ha en oerhört hård mun eftersom de äter rakt av utan att ta bort taggarna. 

Tillbaka  till startsidan           Bildgalleriet             ã  Arne Holmer                                            Uppdaterat 2010-12-21                                                                       Galapagosöarna sid.6 >>>