Galapagosöarna,  "Sköldpaddsöarna"   sid. 6

   Galapagosöarna:                   7   

På Santa Crus besöktes ett naturreservat avsatt för skydd av jättesköldpaddor, Geochelone elephantopus. De gick och betade som boskap i hagmarksliknande miljö.  

En av de stora tragedierna som utspelats på Galapagosöarna är utrotandet av jättesköldpaddorna. De fanns i tusentals, olika underarter på de olika öarna. Fredliga, men hjälplösa. De släpades ombord och användes som levande köttkonserver på valfångstfartygen (sköldpaddorna klarade sig utan vatten och mat i månader). Man startade fabriksanläggningar där man kokade dem för att utvinna sköldpaddsfett till skokräm. Deras ägg plundrades av förvildade grisar. Förvildade katter och hundar angrep ungarna och betesmarkerna åts upp av tusentals förvildade åsnor, för att nämna en del av bekymren. På flera öar har de helt försvunnit. Några få finns kvar. Nu försöker man rädda en liten spillra av några raser genom uppfödning under värmelampor på Charles Darwin Reseach Station i  Puerto Ayora.     

 Charles Darwin Reseach Station och huvudkvarteret för nationalparken i  Puerto Ayora på Santa Crus.
 Under värmelampor föds ungar upp av jättesköldpaddor.

En av de stora sköldpaddorna på forskningsstationen är Lonsome George. Han är den siste överlevande av sin ras. En belöning på  $10000 har utfästs för att finna honom en hona. Nu har man nog gett upp hoppet. Med honom dör den rasen ut.  

Skog av Scalecia pedunculata uppe vid kraterranden på Santa Crus. På högre höjder på vulkanöarna råder ibland dimma och duggregn. Det regnar allmänt mer där uppe än nere vid kusten. Där växer skogar. 

I den fuktiga Scaleciazonen på Santa Crus: ormbunkar, epifyter, Scalesia pedunculata

  Papayaträd, Puerto Ayora, Galapagos. 

Den vackra hanen av en Rubinröd flugsnappare, Pyrocephalus rubinus (eng. Vermilion Flycatcher)

Lavahäger Butorides sundevalli (eng. Lava Heron) 

Darwinfinkbo i en Opuntia

   

Tillbaka  till startsidan           Bildgalleriet             ã  Arne Holmer                                             Uppdaterat 2010-12-27                                                                       Galapagosöarna sid.7 >>>