Galapagosöarna     sid. 2

              Galapagosöarna:                  7   

Galapagosöarna är en relativt ung del av världen. De är topparna på vulkaner som skjutit upp från havsbottnen under de senaste fem miljoner åren. Ännu har de inte helt lugnat ned sig. 

Djur och växter har sedan dess invandrat på olika sätt, flugit,   blivit vinddrivna, seglat på rotvältor och stockar som floderna fört ut till havs inne från kontinenten och förts vidare av havsströmmar. Här är artfattigt. Inte många djurarter, och inte heller många olika växter har hamnat på dessa små öar långt ute i Stilla havet. Dessutom är miljön mycket extrem. Men väl på plats har de utvecklats på olika sätt till mycket intressanta varelser, såväl djuren som växterna. Många av dem finns bara här i hela världen. De är s.k. endemer, och flera av dem är fåtaliga. De kan således lätt bli utrotade. 

Så kom människor hit. Skepp med valfångare till och från Sydatlantens fångstvatten angjorde öarna. Då började eländet.  

Mer om detta längre fram på sidorna.

Santa Cruz är befolkningsmässigt ett centrum i arkipelagen med den lilla hamnstaden Puerto Ayora. Vi landade på ön Baltra och besökte därefter norra stranden på Santa Cruz. Vi färdades vidare norrut mot Rabida, Santiago och Bartolome. Sedan söderut till North Seymour, South Seymour och några dagar på Santa Cruz. Vi avslutade med färd till Floreana och Espanola i söder och slutligen ett dygn vid Santa Fe.  

Genast när vi steg i land möttes vi av stora eleganta fåglar seglande i vinden nästan hotfullt nära, bara några meter över våra huvuden, Praktfregattfåglar Fregata magnificens (eng. Magnificent frigatebird).  I snår av s.k. vit mangrove byggde Bruna pelikaner bon. En del ruvade redan. Andra var mitt inne i parningsceremonier som på bilden. Här försöker en hane imponera på en hona.  En pelikan ligger på boet och värmer äggen. Snåret hon byggt boet på är s.k. vit mangrove Laguncularia racemosa.

I skuggan mellan buskarna hoppade en Härmtrast Nesomimus parvulus, (eng. Galapagos Mockingbird) Större flamingo Phoenicopterus ruber (eng. Greater flamingo), en av de skyggaste fåglarna på Galapagos. Vi uppmanades att inte smyga oss inpå dem utan bara lugnt  titta på dem bakom buskagen.

En av de tre arter ormar som finns på ett flertal av öarna. De tillhör släktet Dromicus. Ingen av dem är giftig.  

Tillbaka  till startsidan           Bildgalleriet             ã  Arne Holmer                                              Uppdaterat 2010-12-21                                                                      Galapagosöarna sid.3 >>>