Nya Guinea.     Hos korowaierna, trädhusfolket.      oktober 2002   sid 1

       

Det kan vara svårt för en modern människa att förstå att det fortfarande finns folk som lever i stenåldern, men det gör korowaierna. Vi bodde hos dem under några veckor. Mycket fridsamma och vänliga människor, kanske lite skygga ännu. Vi fick hälsa på hos dem tack vare att en svensk man tillsammans med forskare tidigare besökt stammen och lärt sig deras språk och blivit vän med dem. Han hade också hjälpt dem med enkla medicinska åtgärder och på så vis byggt upp ett förtroende. Han fick hövdingens tillåtelse att ta med några "vänner" på återbesök, - till en sagolarvsfest. Dessa vänner var vi. 

Korowaierna är jägare och samlare. De har ännu inte riktigt lärt sig att odla växter och hålla sig med husdjur. Maten finner de lätt runt omkring sig i den varma sköna regnskogen. Sagopalmens näringsrika märg, grodor, fiskar och insekter ger dem en omväxlande kost, rik på energi och proteiner.                                           

                                                                                               Klicka och förstora bilderna

     

  Här provskjuts nygjorda pilbågar.  -     En mor med sin lilla på höften samlar mat i axelväskan, spindlar, skalbaggar och larver.  -   Genom att sveda bambugräs  tillverkas pilar.    

 Till startsidan         Till Bildgalleriet                                                                            Sidor om Korowaierna:                                      Korowaierna  sidan 2  >>>