Dagligt liv hos korowaierna, Papua, Nya Guinea   Sid.5   

 I de här hyddorna av flätade palmblad bodde vi  under tiden hos Korowaierna. Det tog tid för kläderna på sträcket att torka. Det var visserligen varmt, 29-32 grader om dagen, lite svalare på natten, ca 27 grader. Men mycket fuktig luft, 99 % under natten och kamerorna gav upp. De förvarades ändå i fuktabsorberande påsar. På dagarna kom ibland en regnskur på eftermiddagen.

Det gick inte att undvika närkontakt med skogens vilda djur. Ormar var det gott om, som tur var av det snällare slaget (ovan t.v. en liten boaorm, t.h. någon sorts snok). Några spindlar av jätteformat dök upp inne i en hydda, men inte heller det förstörde "semesterupplevelsen". Sånt fick man tåla.   En av resedeltagarna studerade med förtjusning reptiler och amfibier av olika slag. Korowaipojkarna kom snart underfund med det och kom dragandes med än det ena, än det andra till "experten". Ovan en liten brun ödla t.v. och en geckoödla.   

Det mesta av animalier dög bra som föda för korowaierna. Det finns inte många stora djur i landet. Vildsvinen och kasuarerna hör till de största. De fångas i fällor eller skjuts med pilbåge. Vi fick se hur de gillrade fällor och byggde fångstgropar. Här ses en hjälmkasuar, Casuarius casuarius.  Fisk fångades på olika sätt. En metod var att dämma upp en liten bäck och sätta in små flätade ryssjor i fördämningen. Sedan bankades gift fram ur barken från ett litet träd och med detta i vattnet drevs fisken in i ryssjorna. 
 

För att göra en båge arbetade man i dagar med att slipa och putsa den med skarpa sten flisor. På pilarna surrade man med tunna fibrer fast skarpa spetsar av kasuarben eller bambu. Olika spetsar för svin, fåglar och fiender.  

Med små medel kan man göra goda medicinska insatser. Hudbesvär är vanliga. Här samlas korowaier för enkel omvårdnad ur den medhavda medicinväskan. 

Till startsidan       Till Bildgalleriet                                                                                         Sidor om Korowaierna:                                     Hos korowaierna sid. 6 >>>