Nya Guinea.        Vandringen genom regnskogen till Korowaierna  sid. 4

I Yaniruma utrustades vi med var sin bärare och en lokal guide. Sedan vandrade vi in i regnskogen, över kullfallna trädstockar och för tillfället uttorkade vattendrag. 

Vi var förvarnade och beredda på att tidvis behöva vada kilometervis i vatten och ibland kanske med vatten till midjan. Nu hade vi tur. Det var i år ovanligt torrt i skogen. Ibland var dock de enkla broarna bortspolade och måste knytas ihop med lianer från träden. Spik och verktyg av metall såg vi inte på flera veckor.  

Några gånger fick vi ta oss över de grunda, lugnt flytande floderna i båtar gjorda av urholkade trädstammar.

Här går vi i en sumpig skog omgivna av vassbladiga sagopalmer. Vi förundrades över alla bara fötter som trampade fram över spikvassa vissna blad på marken.  
I den av missionärerna övergivna  byn Yofofla inkvartades vi i en stor tom hydda. Till höger skymtar den sanitära inrättningen.
Ingen lyx precis, men står man stadigt bredbent över hålet i marken så kan det fungera bra. Från civilisationen medförda toarullar fanns lyckligtvis till hands. 

Nästa dag träffade vi den första trädhusfamiljen.

De betraktade oss nyfiket och lite avvaktande. Tack vare våra guider förklarades situationen och vi försökte hälsa artigt och vänligt på dem.

Man tar sig upp i huset på en trappa gjord av en trädstam med inhuggna fotsteg. Huset har en livslängd på bara 2-3 år. Sedan byggs ett nytt.
                 
Vi såg underliga växter under vandringen.  Kannaväxter som fångade smådjur i kaffekoppstora skålar på bladen, ananasliknande och kotteliknande växter. Alla med för oss okända namn. Ofta fylldes luften av ett kraftigt surande, ringande ljud från cikador (längst t.h.ovan). Man såg dem sällan, men de hördes så mycket mer. Det lät som tusentals. Hela luften tycktes vibrera.
Till startsidan       Till Bildgalleriet                                                                                         Sidor om Korowaierna:                                   Hos korowaierna sid. 5 >>>