Nya Guinea        Sagolarvsfesten hos korowaierna   sid. 8

Det godaste korowaier vet är de feta vita skalbaggslarverna inne i multnande sagopalmsstockar. Man skyddar med visst besvär stockarna från vildsvinen. Vid rätt tidpunkt (2-3 månader) öppnas stockarna och larver och puppor plockas fram.  - Sedan blir det fest. Man bjuder in närboende klaner och det kan bli 200-300 gäster.

 Förberedelserna inför festen sker i ett särskilt långhus och tar kanske tre veckor. Omkring  20 familjer bor och arbetar där tillsammans. För en tid är de således markboende. Vi främlingar var inbjudna att se på festförberedelserna och som åskådare delta i festandet. OBS! Bara som åskådare. Under skörden blev vi erbjudna att smaka på larverna. Någon gjorde det, men de flesta föredrog liksom jag att avnjuta delikatessen i rostad form. 

 

Capricornskalbaggens larver och puppor

Klanhövdingen Jafill sorterar larver, puppor och färdiga skalbaggar. Allt är ätbart, men larverna tycks vara godast. Då och då slinker en liten godbit in i munnen. 

  Klanmedlemmarna hjälps åt att  plocka fram godsakerna ur de multnade stockarna.

En korowaipappa tar hand om sin lilla flicka under en paus i arbetet bland sagopalmerna.

Kvällen innan gästerna anländer börjar man förbereda maten inne i festhyddan. Larverna bäddas in  i stora blad tillsammans med sagomjöl och hettas upp i glöden. Det blir något "pizzaliknande".  - Sedan övar de på dans och sång. Långt in i natten hörs ljudet från deras märkliga sånger. 

Så är Dagen inne. Festen kan börja. Det bolmar och ryker om festhuset från de många små eldarna där inne. Män patrullerar runt huset beväpnade med pilbågar. Det kan hända att det blir lite oroligt när mycket folk samlas. Dock inte på grund av alkohol eller andra droger, ty sådana finns inte hos de här folken, undantaget är att männen lärt sig röka tobak i stora pipor.  

Under förmiddagen hör vi på långt håll att gästerna   kommer vandrande mot festplatsen, klan efter klan. De dansar in på planen sjungande, hojtande och ropande. Männen med pilbågar, kvinnorna med yxor över axeln och spädbarn i nätkassen, ibland är det kanske gåvor och bytesvaror. - Sagolarvsfesten är en viktig social tillställning. Förutom umgänge med god mat, sång och dans, byter man varor och skapar relationer, kanske man finner sin make eller maka.  

Till startsidan       Till Bildgalleriet                                                                                                                                                Sidor om Korowaierna: