Sydtyrolen 2022

En dag vandrade vi "för att vila oss" i lugn takt på Seiser Elm-platån över vida ängar och betesmarker. Blomsterrikedomen var lite begränsad för man var i full färd med höskörden och långt gången med slåtter och hämtning av skörden. 

Vi hade funderingar om hur man klarade arbetet på åkrarna som ibland var mycket branta. Var det kanske som här ofta lie och räfsa som gällde?

Vi såg att det förutom liar och räfsor även användes maskiner, slåtterbalkar och små traktorer och små kärror som ibland körde i tveksam lutning över åkrarna. 

 Slåtterblomman, Parnassia palustris, blommar lagom i slåttertid.

Här och var gick det betande grupper med små kor, alpkossor? Tyrolerkor? Ofta bar de bjällror och det stilla klingande ljudet var som ljuv musik. Man hade velat spela in och ta med sig det lugna, lite vemodiga klingandet hem.  

Rödkämparna, Plantago media, var en bekanting från svenska blomstermarker 

.
     
Många blommor kände vi igen, t.ex. den rosa brudsporren, Gymnadenia conopsea, en orkidé, som med det täta blomaxet kanske borde kallas praktbrudsporre. Den växte inne i skogen på lite fuktigare mark. Gula fibblor av olika slag såg vi ofta.  Något som överraskade var fjällsippor Dryas octopetala, samma art som vi gläds åt  på dryashedar i Svenska fjällen. Här var de överblommade och stod med frön, men de ekbladsformade små bladen kändes genast igen. 

 Till startsidan        Galleriet        Resor                                                                           Tyrolensidor:    1      3    4          7      Nästa sida  från Tyrolen >>>        Tyrolenväxter