En vandring på Afrikas högsta berg, Kilimanjaro  (1)

 

  

Efter många års vandringar i Skandinaviens fjällvärld växte lusten att få uppleva natur i höga berg i tropikerna. Kilimanjaro med sin snöhöljda topp ligger i Östafrika i norra Tanzania, nästan på ekvatorn. Det är  högsta berget på Afrikanska kontinenten. Den sedan länge avsomnade vulkanens topp når 5895 meter över havet. På den höjden är så kallt att snön ligger kvar året om, samtidigt som det är ångande varm tropisk regnskog vid bergets fot. Här uppe på sluttningarna vandrade jag och min bror under en sommarvecka. Vi fick se en mycket annorlunda fjällvärld med märkliga växter.  

Vi startade i staden Moshi på högplatån söder om Kilimanjaro. Här försågs vi med utrustning, tält, mat och bärare, som skulle hjälpa oss under vandringen uppför berget.
Först färd med bil på skumpiga vägar till byn Machame en bit upp på sluttningen av Kilimanjaro. Här odlades bananer och kaffe.

 

Afrikaner kan konsten att med vacker hållning balansera bördor på huvudet. Det är kanske ved till matlagning kvinnorna. bär hem. Trotts den tunga bördan möts vi av skratt och glada leenden. 

Till en början är det lätt att gå. En jämn fin stig mellan odlingarna och så småningom kommer vi in i bergsregnskogen. Efter ett tag når vi porten in till nationalparken och fyller vid expeditionen i nödvändiga papper för att få fortsätta. Då är vi ungefär på en höjd av 2000 meter. Det är nästan samma höjd som Sveriges högsta berg Kebnekajse. Sedan började den branta bergsbestigningen. De såg lite undrande på varandra när vi antecknade åldern - båda över 60 år. Det är mest yngre som vandrar uppför berget.  

Till startsidan        Galleriet        Resor                                                         Kilimanjarosidor:          3     4               8     9                            Nästa Kilimanjarosida  >>>